Skap historiene

Veien frem til den eller det vi fremstår som i dag er en rekke av ulike øyeblikk og opplevelser med ulik påvirkning på oss. For noen er dessverre denne påvirkningen stor i negativ forstand. For de aller fleste er denne reisen likevel en blanding av opplevelser vi vokser på og mestrer, og opplevelser vi kanskje skulle vært for uten – alt til sin tid, men kanskje like viktig.

Aktivitet for livet er et utsagn som blir brukt i idretten. Hvordan skape de opplevelsene som aldri blir glemt, og som kanskje kan bli milepæler i livet for noen. Jeg snakker ikke bare om de store idrettsprestasjonene utført av våre idrettsprofiler, men like mye om de personlige opplevelsene hver og en opplever i et liv fylt med idrett og aktivitet. For noen er det målet som ble skårt i Norway cup for 20 år siden, eller gjennomføringen og fullføringen av Kvaløya skimarathon. For andre er det sommerforelskelsen på fotballturnering i Sverige i 1990. Stadig hører jeg voksne som mimrer om opplevelser som ble gjort for en del år tilbake, kanskje i lag med lagkamerater eller andre idrettsvenner. Minner som fremstår som en verdi som aldri vil tape seg. For noen vil disse minnene heller øke i verdi jo eldre man blir. Andre sørger stadig for å fylle på egen minnebrikke med nye opplevelser og ny aktivitet. Historien utvider seg.

Jeg husker egen oppvekst på Olderbakken. Et lite miljø, men desto mer aktivt. Det var langrenn, skiskyting og orientering som var idrettene den gangen. Flinke og engasjerte voksne som la til rette for aktivitet i den lille bygda vår. Vi var med på alt som skjedde. Onsdagsrennene som i perioder samlet alle skolens elever. Senere skiskyting og langrenn hvor vi ble en hard kjerne som reiste rundt på renn i hele landsdelen. Minnet om da jeg ble medlem i 0-erklubben i skiskyting da jeg unngikk tilleggsminutter i NNM er for meg et viktig øyeblikk. Men også orienteringsløp som vi den dag i dag flirer av, da enkelte av oss ikke kom i mål før målseil var tatt ned og alle dratt hjem. Felles opplevelser som skapte latter, nettverk, nære relasjoner, mestringsopplevelser og utvikling. Men som også utfordret oss; ukentlige og daglige treninger i all slags vær, mestringsopplevelser som det ikke ble noe av, utryggheten i møte med andre, bli kjent. For noen kan dette oppleves utfordrende, men dog en viktig ting på veien mot et godt liv. For meg, en enkel jente fra landsbygda var nettopp det litt skummelt- og en utfordring jeg måtte mestre. Disse utfordringene er også en del av idretten og som gjør den så uendelig meningsfull som læringsarena for hele mennesket. Disse øyeblikkene vi aldri glemmer og som gir styrken og hardheten i ryggmargen vår – som har vært med å skape den vi er i dag.