Fotball og hete følelser

 

I dag var jeg i et nydelig vær for å se Tromsø ta imot Sandefjord. Innrømmer det gjerne, jeg er over gjennomsnittet interessert i fotball – men dog ikke av de som lar resultater prege humør og hverdagsliv. Fotballen gleder meg med så  mye mer enn resultater og kanskje en dårlig sesong.

Det som derimot berørte meg i dag, og som nesten tok livet av opplevelsen min som tilskuer, var den aggressive og til tider utidige ropingen fra publikum. Mulig jeg er noe hårsår, men jeg syns det er pinlig at voksne folk roper ukvemsord både til spillere, dommere og til egen trener. Det går på dommeravgjørelser, misnøye med bytter, misnøye med enkeltprestasjoner og til og med taktiske disponeringer. Når du i tillegg ikke ser et humoristisk glimt i øyet hos de mest sinte mister jeg litt troen på voksne mennesker. Det sitter hundrevis av folk og hører på, de yngste sikkert ikke mer enn 5 år. Her snakkes det opp og ned om viktigheten av å stoppe mobbing og forebygging av dette. Hvor går grensen for hva vi som voksne kan si til andre? Hvor ble forebyggingen av?

Visst har jeg mine egne tanker om det som skjer på banen, om det meste. Ikke alt er like positivt. Men må man si det høyt, og må man virkelig rope det høyt så alle hører det? Det er fantastisk at fotballen berører mange, alle har en mening om fotball- og vi vet fotball er følelser. Går det ikke likevel en grense for hva du kan, og skal tillate deg å rope ut? Snakk med naboen i setet ved siden av, diskuter med ektefellen når du kommer i bilen – eller ta deg en joggetur og få det ut når du kommer hjem. Jeg ønsker ikke gå på kamp og sitte å høre på ukvemsord og usaklige angrep på folk som elsker idretten og som faktisk har dette som jobb. Som mer enn noen andre vet hva dette handler om, og som hver dag jobber for å lykkes.

Jeg er ikke stolt av fotballen når jeg på kvelden ser programlederen på tv fortelle at dommeren skal være glad han ikke ble slått ned av treneren, for det visste han mange trenere som ville gjort. Hva?? Når så du sist en trener slå ned en dommer? Er dette ok praksis plutselig? Fotballen og idretten generelt jobber i herdig mot f.eks. både rasisme og homohets, er bevisst sitt samfunnsansvar som en viktig samfunnsaktør langt utenfor bare idrettens egenart. Da må jeg si jeg forventer mer av fotballens egne enn å langt på vei legalisere vold.

God kamp !